Onko kriittisen datan varmuuskopiointi kunnossa?
”Taasko siitä varmuuskopiosta jaksetaan jauhaa, eikö se jo ole kaikilla hoidossa.” Totuus kuitenkin on, että liian monessa organisaatiossa datan varmuuskopiointi ei ole riittävällä tasolla. Jonkinlainen backup-ratkaisu yleensä löytyy, mutta tositilanteessa se tarkoittaa usein samaa kuin varmuuskopion puuttuminen kokonaan.
Kyberhyökkäykset ovat nykyajan yritys- ja siviilielämässä täysin arkipäiväinen uhka, ja faktaa on, että yritykseen kohdistuu suuremmalla todennäköisyydellä tietomurto kuin tulipalo. Miksi kuitenkin edelleen jätämme varautumatta kyberuhkiin?
Digitaalinen maailma ja sen vaarat ovat vielä tuore asia ihmisrodulle, ja uuden uhan taltioituminen geeneihimme ottaa aikansa. Niin pitkään kuin varautuminen ei vielä lähde automaattisesti selkäytimestä, on meillä backup-herättelijöillä tärkeä tehtävä. Kerrataanpa siis varmuuskopioinnin perusasioita!
Miksi varmuuskopiointi on niin tärkeää?
Datan varmistus on äärettömän tärkeä osa yrityksen riskienhallintaa. Organisaation kriittinen data voi kadota tai tuhoutua täysin kiristyshaittaohjelman tai muun tietoturvahyökkäyksen seurauksena. Myös käyttäjien tekemät virheet, laiterikot tai tulipalo aiheuttavat tietojen katoamisia.
Toipuminen tietoturvahyökkäyksestä on mahdollista ja myös nopeaa varmuuskopioinnin ollessa kunnossa. Oikein toteutettu backup voi pelastaa koko liiketoiminnan.
Yrityksen koko ei suojaa dataa häviämiseltä, sillä vakavia kyberhyökkäysyrityksiä tapahtuu jatkuvasti kaiken kokoisia yrityksiä vastaan.
Datan sijainti pilvessä ei tuo turvaa, sillä pilvessä sijaitseva data vaatii aina erillisen varmistamisen. Kannattaa myös pitää mielessä, että isotkaan pilvitalot eivät ole turvassa inhimillisiltä virheiltä.
Asiakas on loppu viimein aina itse vastuussa datastaan ja sen säilymisestä, vaikka usein toisin luullaan. Ostaessasi palvelua esim. Microsoftilta, tiedostojasi säilytetään vain tietyn palvelussa määritellyn ajan, ja varmuuskopion puuttuessa tiedot katoavat aikamääreen umpeuduttua.
Kuinka luodaan toimiva varmuuskopiointi?
Oikeasti toimiva varmistusratkaisu tulisi pohjautua vanhaan tuttuun 3-2-1-sääntöön:
- Tiedoista tulisi olla vähintään kolme kopiota, mukaan lukien alkuperäinen hyötydata.
- Kopioiden tulisi sijaita vähintään kahdella eri tallennusvälineellä.
- Vähintään yhden kopioista tulisi sijaita maantieteellisesti eri sijainnissa.
Muista säännöllisyys, kattavuus sekä testaus
Toimivan backupin tulisi sisältää myös seuraavat asiat:
- Varmuuskopioinnin tapahtuminen säännöllisesti ja riittävän usein. Näin tietojen menetyksiä ja kiinni kurottavaa palautuksen jälkeen tulee mahdollisimman vähän ja organisaation toiminta voi normalisoitua niin pian kuin mahdollista.
- Backupin ulottuminen kaikkiin kriittisen datan kannalta keskeisiksi määriteltyihin laitteisiin ja palveluihin kuten työasemat ja serverit, matkapuhelimet, M365-palvelut ja CRM.
- Varmuuskopioinnin säännöllinen testaus. Kuten myös hälytys- ja sammutusjärjestelmien testaaminen, tulee backupin toimivuus varmistaa säännöllisesti ja välttyä näin ikäviltä yllätyksiltä tietojen katoamisen ja datan palautustilanteen sattuessa kohdalle.
Lue, kuinka varmuuskopio pelasti Muuramen kunnan kiristyshaittaohjelman tuhoilta https://tnnet.fi/blogi/voiko-kiristyshyokkayksesta-toipua-parissa-paivassa-muuramen-kunta-ja-tnnet-tekivat-ihmeita/