Artikkelit Varautumissuunnitelma – mistä lähteä liikkeelle?

Varautumissuunnitelma – mistä lähteä liikkeelle?

Mitä tapahtuu, kun tuulettimeen osuu oikein isosti ja yrityksen verkkopalvelut ovat poissa pelistä? Kuinka paljon katkos maksaa yritykselle? Näiden kysymysten kautta on hyvä lähteä miettimään varautumissuunnitelmaa ja jatkuvuussuunnitelmaa.

Tärkein kysymys lienee, onko yrityksellä olemassa jatkuvuussuunnitelma IT-palveluiden osalta. Järjestelmän palautumissuunnittelussa nousee yleensä keskeisenä asiana esiin toinen konesali, josta palvelut ovat mahdollista suuren kriisin sattuessa käynnistää. 

Mihin tilanteeseen palaudutaan

Jatkuvuussuunnittelussa lähdetään liikkeelle liiketoiminnan vaikutusanalyysistä (BIA), jossa pohditaan tarvetta DR-palveluille sekä järkevää varautumistasoa. Seuraavaksi mietitään, mihin tilanteeseen pitää pystyä palautumaan (RPO) ja kuinka kauan palautuminen saa kestää (RTO). Esimerkiksi, jos verkkokauppa kohtaa äkillisen halvaantumisen, niin onko tärkeä palautua viimeisen minuutin tilaan vai riittääkö edellisyön varmuuskopio. Päätös voidaan tehdäesimerkiksi päivän myyntivolyymin pohjalta, koska olettavasti sen päivän tilaukset jäävät lähettämättä, jolloin data menetetään.

Kuinka kauan palautuminen saa kestää

Jos verkkokaupassa päivittäinen myynti on suurta, niin jokainen offline-minuutti on ratkaiseva. Jos taas tilauksia tulee silloin tällöin, niin palauttaminen voi kestää tunteja tai päiviä, koska näissä asioissa palautuksen nopeus vaikuttaa merkittävästi hintaan. Varmuuskopiointi toimiston NAS-palvelimelle vaatii aina käsityötä, kun järjestelmiä nostetaan pystyyn. Jos tietoa on paljon, niin pyörivältä (HDD) levyltä lukeminen voi kestää tunneista päiviin. Uudemmissa varmuuskopiointijärjestelmissä data on valmiiksi SSD-levyllä HCI-järjestelmässä, joka toimii normaalin levypalvelimen nopeudella. Tällöin palveluiden tietoja ei tarvitse kopioida mihinkään, vaan palvelut voidaan nostaa pystyyn varmuuskopioista suoraan ja ajan kanssa siirtää takaisin normaalille levyjärjestelmälle.

VMware ja Veeam mahdollistavat varmuuskopioinnin jatkuvasti ja ilman, että jokaiselle kontille tai palvelimelle asennetaan mitään ohjelmaa. Näitä ympäristöjä voidaan palauttaa nykyaikaisista varmuuskopiointijärjestelmistä nopeasti, ja verkotkin voidaan ohjelmoida kääntymään automaattisesti.

Mitoitamme varautumissuunnitelman riskien mukaan

Kuinka pitkälle varautuminen kannattaa viedä? Näitä asioita asiakkaamme kysyvät usein. Meidän tarkoituksemme on löytää asiakkaalle sopiva palautumissuunnitelma riskien arvoon nähden. Palautumissuunnitelman ei tarvitse maksaa paljon, mutta se voi pelastaa isolta vahingolta. Meillä on myös kykyä rakentaa ratkaisuja, joissa toisessa laitesalissa odottaa jatkuvasti reaaliaikainen tieto ja kuuma rauta valmiina toimintaan. Operaattoripalveluidemme ansiosta myös verkkoliikenne kääntyy sutjakkaasti.

Jos asia herättää mielenkiintoa, ota rohkeasti yhteyttä myyntitiimiimme. Meiltä löytyy varmasti spesialisti vastaamaan kysymyksiisi!