Voiko globaaleihin julkipilviin enää luottaa?

Julkipilvipalvelut, kuten Amazon Web Services, Microsoft Azure ja Google Cloud, ovat ydinroolissa digitaalisen infrastruktuurin rakennelmassa. Maailmantilanteen kiristyessä geopoliittiset jännitteet sekä kauppasodat tavoittelevat lonkeroillaan palveluiden saatavuutta, tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa. Luottamus suuriin pilvijätteihin on koetuksella, ja yritykset joutuvat pohtimaan, uskaltaako kriittistä dataa enää laskea niiden varaan. Onko suomalainen pilvipalvelu nousemassa pilvijättien korvaajaksi?
Pelinappuloina suuret pilvipalvelut
Jännitteiden kasvaessa valtioiden ja monikansallisten yritysten riippuvuus globaaleista pilvipalveluntarjoajista voi saada aikaan äärimmäisiä toimia. Suurimmat valtiot voivat kieltää isoja pilvipalveluntarjoajia toimimasta alueillaan pelätessään ulkomaisten palveluntarjoajien käyttävän pilvien kriittistä tietovarastoa vakoiluun tai muuhun haitalliseen toimintaan. Venäjä ja Kiina ovatkin jo vaatineet ulkomaisia palveluntarjoajia korvaamaan rajojensa sisällä toimivat datakeskukset paikallisilla keskuksilla.
Kauppasodassa osapuolet saattavat puolestaan käyttää globaaleja pilvipalveluita pakotteina ja neuvotteluvälineinä saadakseen aikaa myönnytyksiä muilla alueilla. Esimerkiksi USA:n ja Kiinan välinen kauppasota voi saada aikaan rajoituksia, joilla suoraan estetään suurten pilvipalveluiden toiminta vastapuolen alueilla tai painostetaan liittolaisia rajaamaan vastapuolen pilvipalveluiden käyttöä.
Kyberhyökkäysten paheneva uhka
Geopoliittisen tilanteen kiristyttyä tietojen varastamista tai manipulointia käytetään osana valtioiden välistä strategista pelaamista. Kun tavoitteena on saada haltuun arkaluonteista tietoa, kuten kriittistä infrastruktuuridataa, kohteina ovat luonnollisesti globaalit pilvipalvelut. Kiinan ja Venäjän väitetäänkin olevan vastuussa useista kyberhyökkäyksistä, joiden maaleina ovat olleet lännen suurimmat pilvipalveluntarjoajat.
Tämänkaltaiset hyökkäykset vaarantavat aiemmin turvallisiksi miellettyjen pilvipalveluiden luotettavuuden ja altistavat yritykset tietovuodoille ja kiristyshyökkäyksille. Taloudellisten ja maineellisten menetyksien pelossa yritykset ovat pakotettuja miettimään pilvipalveluiden käytön tulevaisuutta.
Kuinka käy yksityisyyden?
Globaalit pilvipalveluntarjoajat toimivat ympäri maailmaa, ja tietosuojan lainsäädännöt vaihtelevat valtiosta toiseen. Levottoman maailmantilanteen seurauksena valtiot saattavat kansallisen turvallisuuden nimissä vaatia pääsyä pilvipalveluiden hallinnoimiin tietoihin, jonka seurauksena palveluntarjoajia velvoitetaan luovuttamaan asiakastietoja tai valvomaan käyttäjien toimia. Vaikka suuret pilvitoimittajat, kuten Amazon ja Microsoft, panostavat tietosuojaan, saattavat ne paineen alla toimiessaan joutua höllentämään standardejaan ja riskeeraamaan asiakkaidensa yksityisyyden.
Mitä tilalle?
Vaikka maailmanpoliittinen tilanne rauhoittuisi ja uhat pilvipalveluiden päältä väistyisivät, ovat muutokset peruuttamattomasti ravistelleet pilvipalvelukentän turvallisuuskuplaa ja paljastaneet globaalien pilvijättien haavoittuvuuden. Käyttäjille se tarkoittaa katseen suuntaamista turvallisemmille vesille. Kiinnostus kotimaiseen pilvipalvelutarjontaan on kasvussa, ja toimittajavalinnassa ykköskriteereiksi ovat nousseet datan sijainti kotimaan kamaralla sekä ennen kaikkea laitesalin omistavan yrityksen ja sen noudattaman lainsäädännön sijaintimaa.

TNNetin suomalainen pilvipalvelu
Ylläpidämme Jyväskylässä Keski-Suomen suurinta kaupallista datakeskusta, Datavault Kanavuorta. Laitesali on perustettu entiseen puolustusvoimien luolastoon jykevän kallion suojaan.
- Kaikki laitesalin ja pilviratkaisujen data säilytetään Suomen rajojen sisällä useassa eri lokaatiossa.
- Laitesali ja sen toiminnot kuuluvat ISO27001-sertifikaatin piiriin.
- Datakeskuksen kulunvalvontaan, suojaukseen ja fyysisiin uhkiin on kiinnitetty erityistä huomiota.
- Laitesalin vikasietoisuus on erittäin korkea, sillä tekninen varmuus on toteutettu vähintään kahdentamalla kaikki konesalin kriittiset toiminnot.
- Useista muista toimijoista poiketen olemme omavaraisia salin sähkö- ja jäähdytysjärjestelmien osalta.
TNNet suomalainen pilvipalvelu lukeutuu Suomen edullisimpiin, sillä meillä et maksa lisensointikuluja. Ratkaisu on toteutettu käyttäen avoimen lähdekoodiin perustuvaa Openstackia. Palvelinkapasiteetti mukautuu joustavasti muutoksiin, ja maksat vain käytössäsi olevasta virtuaalikapasiteetista.
Nopea ja tehokas tekninen asiakaspalvelumme auttaa niin vikatilanteissa kuin uusien palveluiden kehittämisessä. Voit kääntyä puoleemme kaikkein kiperimpienkin kysymysten kanssa.
Lue lisää: TNNetin suomalainen pilvipalvelu